11. októbra 2010

Škola 2

Minulý týždeň nám začala škola :) Takže už mám za sebou dve prednášky a jedno vynechané cviko (počas ktorého sme cestovali do Amsterdamu...). Celkovo nemáme zapísaných veľa kreditov, len toľko čo nám treba, aby sme splnili podmienky Erasmu. Takže máme zapísanú Dutch (holandčina, ktorou hovorí aj Flámska časť Belgicka), Ekonometriu (na ekonomickej fakulte, lebo tam je za viac kreditov), úvodnú pravdep. a štat. po holandsky a ešte jeden predmet ktorý začína až niekedy časom... Okrem toho chcem chodiť asi ešte na jeden ďalší, ale bez kreditov a všetkého. Len sa učiť po anglicky a zopakovať si niečo na štátnice.



Tak a poďme na prvé prednášky. Začali sme v utorok s Ekonometriou. Učí ju Gerdie (priezviská si skoro žiadne nepamätám) a má veľmi peknú angličtinu a živý prednes. Je to trojhodinovka s prestávkou, takže dá zabrať. Je od druhej poobede, ale je v miestnosti bez okien a celý čas som mala pocit, že už musí byť večer. Začali s časovými radmi (konkrétne sme stihli celé AR modeli a časť MA modelov) a zatiaľ je to príjemné opakovanie na štátnice. Predmet by mal byť hodnotený za projekt, ktorý začneme robiť o dva týždne a budeme ho robiť, až do konca semestra. Potom sa o ňom porozprávame a bude aj ústna, ale tiež skôr praktická a či tomu rozumieme... a nie dôkazy a tak. Takže som až na to, že je to dlhé, veľmi spokojná a teším sa na ďalšie prednášky.

Ďalšia na rade je Dutch. Tú pre školu vyučuje UTC-miestna jazykovka. Učíme sa samozrejme v angličtine, takže sa učíme aj po anglicky. Opäť je to trojhodinovka a táto už je naozaj večer (končíme o 21.30 a musíme nájsť jediné otvorené dvere). Vyučuje nás milá pani Ann, aj keď trošku chaosila na začiatku. Všetci sme sa predstavili a je nás v skupine 6 Slovákov, 6 Poliakov, 6 Španielov a kadekto: Číňan, Ind, Urugvajčanka, Brazílčanky, Nemec.... spolu tak do 30 ľudí. Už viem povedať: "Ik ben Ajka", "Ik heet Ajka" a "Mijn naam is Ajka". Uhádnete čo to znamená? :) Ďalej sme stihli číslovky, zámená, výslovnosť a skloňovanie slovies-pravidelných. Tak pekne trénujeme na miestnych.

No a posledný predmet (ktorý už začal) je taká Matfyzácka druhácka pravdepodobnosť a štatistika. Učí ju Stijn v Dutch, takže máme anglickú knižku a nechodíme na prednášky. Ale na cviká budeme. Čo sa mi páči je, že keďže robí vedu v biologickej štatistike, tak aj príklady sú praktickejšie ako u nás. Zatiaľ sme mali na úlohu zistiť na základe DNA matky a dieťaťa, ktorý z potencionálnych otcov má najväčšiu šancu byť pravý...
Tak to je zatiaľ o škole všetko, musím si ešte ísť spraviť úlohu z Dutch. Ale čoskoro napíšem o Amsterdame :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára